güneşte patlama

http://www.eregliyenihaber.com/haber/Belirtiler-basladi—/undefined

Belirtiler başladı…

Belirtiler başladı...
7 Haziran 2018 Perşembe 17:47
372

Derleme: Timuçin ÖZAT

Sıcak Haziran gününde bu haberi vermemizin nedeni güneşte yaşanan ve beklenen bir gelişme… İklim bilimcilerin yıllardır dikkat çektiği, “Mini Buz Çağı”nın başlangıcı olarak hesaplanan 2021-2022 tarihlerine birkaç yıl kala, güneş aktivitesinin azalmasının belirtisi kabul edilen güneş lekelerinde tahmin edilenden daha fazla azalma olduğu saptandı.

Çeşitli ülkelerden meteorolog ve iklim bilimcilerin 4 yıldır dikkat çektikleri 2021-2022 senelerinde başlaması ve 2040’lı yıllara kadar sürmesi beklenen “Mini Buzul Çağı”nda kışların daha uzun ve çetin geçmesi, bu durumun tarım üzerinde de olumsuz etkilerinin olmasının beklendiği kaydedilmişti. Belirtilen tarihlere 3-4 yıl kala, bu yıl içerisinde endişe verici bir gelişmenin tespit edildiği belirtildi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi yetkilileri tarafından yapıldığı ifade edilen açıklamaya göre, Nisan-Mayıs 2018 dönemi için 15 olarak tahmin edilen Güneş lekesi sayısının, beklentilerin çok altında kaldığı, 24. Güneş Çevrimi’nin tahmin edilenden çok daha hızlı şekilde azaldığını bildirildi.

350 YIL ÖNCE DE YAŞANMIŞ

“Güneş lekelerinin azalmaya başlamasıyla solar minimum evresine girmeye hazırlanan Güneş, Dünya’nın mini buzul çağına girmesine sebep olabilir” denilen açıklama şu şekilde devam etti:

“Güneş her 11 yılda bir solar maksimum ve solar minimum evrelerine girer.

Solar minimum süresi 11 yıldan daha uzun sürerse Dünya buzul çağına giriyor. Örneğin, 1600’lü yıllarda solar minimum süresi uzamış ve Dünya geneli onlarca yıl süreyle mini buzul çağı dönemine girmişti. Bu döneme Maunder minimum adı veriliyor.

Solar maksimum evresinde ise Güneş daha çok ısı yayıyor ve Güneş lekelerinin sayısı artıyor. Manyetik dalgaların azaldığı evre olan solar minimum da ise Güneş daha az ısı yayıyor.

Şu an için Güneş, solar maksimum evresinde bulunuyor. Fakat 2021 yılı ve sonrasında Güneş, solar minimum evresine girmeye başlayacak ve Güneş’ten yayılan ısı azalacak. Bilim insanları bu yıl Güneş lekelerinde geçen yılın bu dönemine nazaran yüzde 60 oranında azalma tespit etti. Güneş lekelerindeki azalma solar minimum evresinin belirtileridir.”

HIZLA KAYBOLUYOR

SpaceWeather.com sitesinde, Güneş lekelerinin normalden daha hızlı kaybolduğu ve bir süre sonra tek bir Güneş lekesinin bile kalmayabileceğine dikkat çekildi.

Aynı internet sitesi ,Güneş lekelerinin kaybolmasının normal olduğunu yazsa da bu lekelerin olması gerekenden çok daha hızlı şekilde yok olduğunu vurguluyor.

24 GÜNEŞ ÇEVRİMİ

Güneş lekeleri ile ilgili ilk kayıtlı araştırmalar 1755 yılında başladı. Bu sebeple 1755 yılı, Güneş lekeleri için milat olarak kabul ediliyor ve o yıldan bu güne kadar toplamda 24 Güneş Çevrimi yaşandığı anlamına geliyor.

Bu sebeple Güneş’in normalden daha erken solar minimum evresine girebileceği ihtimali konuşuluyor. Maunder minimum olarak bilinen süreç 1645 yılında başladı ve 1715 yılında sonra erdi. Bu süre içerisinde Güneş lekeleri sayısında ciddi azalmalar olduğu düşünülüyor.”

TÜRKİYE’ de ETKİLENMİŞTİ      

Maunder minimum süresince Dünya’daki ortalama ısı 1.3 derece azaldı, mevsimlerin süresi değişti ve geniş çaplı kıtlık yaşandı.

Meteoroloji sitesi Vencore Weather, Güneş’teki hareketliliğin düşmesinin Dünya’daki iklim ve hava üzerinde bazı etkilere yol açtığını yazıyor ve bu durumun Dünya atmosferinin üst tabakasına ulaşan kozmik ışınlarda artışa sebep olduğunu belirtiyor.

Güneş lekelerinin ortadan kalkması bir sonraki solar minimum evresinin yaklaştığı ve önümüzdeki yıllarda Güneş’te lekesiz ya da çok az lekeli dönemin yaşanacağı anlamına geliyor.

1645 – 1715 yılları arasında yaşanan Mini Buz Çağı Avrupa ile birlikte Türkiye’yi de etkilemişti. Osmanlı Döneminde Haliç’in tamamen Boğaz’ın da kısmen donma hadisesinin birkaçının ve çok sert ve uzun kışların bazılarının yine bu dönem içerisinde yaşandığı tarihi kayıtlardan bilinmektedir. 3-4 yıl sonra başlaması beklenen Mini Buz Çağı’nın Avrupa ve Türkiye’yi de etkileme olasılığının yüksek olduğu ön görülüyor.

Ayrıca, bazı uman kaynaklardan yapılan açıklamalara göre de, bu soğumanın Küresel Isınma’yı yavaşlatacağı da iddia edilmektedir.

 

NOT: Bu haber uluslararası bilimsel sitelerden ve bu site kaynaklarından yaygın basının yaptığı geçmiş-güncel haberler baz alınarak derlenmiştir.

Yorumlar
  • Konyalı kadir kapıcı

    7 Haziran 2018 Perşembe 21:58Fesimde büyük güneş patlamasını önceden gördüm yakı. Zamanda guneste büyük patlama.oldu sonra leke olayı anlatmaya başladılar bilim adamları bu rüya gibi bişey fesimde paylasmistim

  • Hakan

    7 Haziran 2018 Perşembe 18:42Evet daha önce televizyonda ve çşitli internet sitelerinde de görmüştüm. Ciddi bir beklenti zaten geçmişte de boğazın bir bölümü tamamen donmuş bu durum o zamanlar yaşanırken metrelerce kar yağmış muazzam soğuklar olmuş. Horazlar İstanbul da ayakta donarak taş kesilmiş. Şehrin suları donmuş susuz kalınmış İstanbul da sonra boğazdaki buzlar sebebiyle gemiler tekneler girememiş kıtlık olmuş o zamanın şartlarında birde şimdi paletli ambulanslar var

Yorum bırakın